29 Ocak 2014 Çarşamba

Othello (Shakespeare Oyunları Haftası)

Devlet Tiyatroları bu sene 21-26 Ocak tarihleri arasında Ankara'da Shakespeare Oyunları Haftası düzenledi. Biraz geç haberimiz olması ve uygun bir tarih bulmakta zorlanmamıza rağmen son anda Othello'ya bilet bulabildik. Çok çeşitli illerden gelen oyunlarla oluşturulan programda Othello'yu Antalya Devlet Tiyatrosu sahneye koydu.


Oyunun konusu malum tekrar anlatmaya gerek yok. Biraz modern bir yorum getirilmiş oyuna, özellikle dekor ve kostümler sanki bir Blade ya da Matrix havası estirdi sahnede. Alttan gelen yüksek volümlü ses ve yoğun duman oyunun karanlık tarafına daha da bir kasvet kattı.


Genel olarak fena bir yorum değildi, sıkılmadan izledik.Oyunculuklar da başarılıydı özellikle Othello rolündeki popüler dizi Muhteşem Yüzyılın Sümbül Ağası Selim Bayraktar seyirciden büyük alkış ve beğeni aldı.

24 Ocak 2014 Cuma

Mario Frangoulis - Ankara DOB Yeni Yıl Konseri


Ankara Devlet Opera ve Balesinin Yeni Yıl Konseri bu sene Yunanistan'ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını alması münasebetiyle, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği'nin katkılarıyla dünyaca ünlü tenor Mario Frangoulis'i konuk etti. ANKARA DOB Orkestrasını yine Yunanlı ünlü şef Lukas Karytinos yönetti. Solist olarak da Mario Frangoulis'e bizim dünyaca ünlü sopranomuz Feryal Türkoğlu eşlik etti.


Programın ilk bölümü Mario'nun albümlerinde ve diğer konserlerinde seslendirdiği artık ezbere bildiğimiz Hijo de la Luna, Caruso, Vincero Perdero, Mamma, Luna Rossa ve Granada gibi popüler eserlere ayrılmıştı.


İkinci bölümde ise daha çok Yunanlı bestecilerin eserlerini seslendirildi. Final ise harikaydı. Orkestra sezon içi rutin programından çalmaya alışık olduğu Mikis Theodorakis'in Zorba'sından Strosse to Stroma Sou adlı eseri o kadar coşkulu çaldı ki sahnede Mario Frangoulis ve Feryal Türkoğlu sirtaki bile oynadılar. Yoğun alkışlar sanatçıların 3 kere bis yapmasıyla sonuçlandı. 

Konser bizler için adeta çölde bir vaha gibiydi. 40 yıl düşünsen Ankara'da Mario Frangoulis'i canlı dinleyeceğim aklıma gelmezdi. Bu yüzden Ankara DOB'ne ne kadar teşekkür etsek azdır. Ayrıca Mario -biraz klişe bir tabir olacak ama- adeta bizden birisi gibi içten ve canayakın tavırlarıyla gönülleri fethetti. 

16 Ocak 2014 Perşembe

Gülsin Onay Resitali

Yeni yılın ilk konseri Bilkent Konser Salonunda çok değerli piyanist Gülsin Onay'ın resitali oldu. Soğuk ve sisli bir Ankara akşamında sahne alan Gülsin Onay, hastalıktan yeni yeni iyileşmesine rağmen sıcacık bir gece yaşattı bizlere.
Gülsin Onay Piyano Resitali 9.I



Konserde Gülsin Onay aşağıdaki eserleri seslendirdi.

J. Haydn | Çeşitlemeler No.6, Fa minör, Hob.XVII


F. Mendelssohn | Variations sérieuses, Op.54


A.A. Saygun | Aksak Tartılar Üzerine Prelüdler, Op.45 No.4, No.12


F. Chopin | Balad No.3, La bemol majör, Op.47


F. Schubert | Sonat, Do minör, D.958




Yoğun alkışlar sonrasında iki kez bis yapan sanatçı bu gece hiç bitmese dedirtti. Ne mutlu güzel ülkemizde böyle yetenekli ve başarılı sanatçılar da var.