7 Ocak 2015 Çarşamba

2014 Yeni Yıl Konserleri

Yılın sonunun yaklaşması demek benim için gidilecek Yeni Yıl Konserleri demek. Yeni bir yıla girmenin coşkusunun geniş kitlelerce paylaşıldığı bu konserler insanda bir tür ''feel good'' hissi uyandırıyor.
İlk konser erken denilebilecek bir tarih olan 19 Aralık gecesi Bilkent Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirildi.


Şef Doran Wilson yönetiminde orkestra klasikten caza uzanan bir repertuar çalarak yeni yıl coşkusuna ortak oldu. Şef Wilson seyirciler arasından sahneye çıkardığı çocuklara orkestrayı yönettirerek keyifli anlar yaşanmasına neden oldu.


Daha sonra artık Klasik haline gelen CSO'nun yeni yıl konseri 26 Aralık Cuma akşamı Ankara Arena’da gerçekleştirildi. Konserdeorkestra şefi Rengim Gökmen idi. Bu yeni yıl konserinde CSO’nun konukları; ‘Klazz Brothers&Cuba Percussion’ adlı topluluk ve Yunan solist Maria Markesini oldu. Bu isimlerin yanı sıra, Devlet Çoksesli Korosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu, Devlet Opera ve Balesi’nin bale sanatçıları da orkestraya eşlik etti.


Biraz organizasyon bozukluğu, akustik problemler ve program bütünlüğünün olmaması dışında oldukça keyifli bir gece geçirdi Arena'yı dolduran 15 bine yakın seyirci.

‘Klazz Brothers&Cuba Percussion’
Maria Markesini
Son olarak da 30 Aralık akşamı Ankara Devlet Opera Balesinin ATO Congresium'da gerçekleştirdiği Yeni Yıl Konserine katıldık. Yeni genel müdür Selma Ada yönetimindeki orkestraya solistler Görkem Ezgi Yıldırım, Birgül Su Ariç, Ünüşan Kuloğlu, Murat Karahan, Tuncay Kurtoğlu ve Erdem Baydar eşlik etti.


Popüler aryalar ve şarkıların söylendiği konserde en çok alkışı haklı olarak Murat Karahan aldı. Dünya çapında bir tenor olan Karahan güçlü yorumu ve mükemmele yakın tekniğiyle dünya müzik piyasasındaki bir çok tenordan daha iyi olduğunu gösterdi.




FANTASTURKA 'Türk İşi Fantastik Filmler Festivali'

Ankara Kısa Filmciler Derneği bünyesinde düzenlenen FANTASTURKA 'Türk İşi Fantastik Filmler Festivali' bu yıl 3. kez düzenlendi.


Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenen film gösterimleri ücretsizdi. Ben de festival kapsamında iki güzel film izleme fırsatı buldum.
Filmlerden ilki yönetmen Yılmaz Atadeniz'in ''Yılmayan Şeytan'' isimli filmiydi.


Filmin sonunda filmin baş rol oyuncusu Sayın Kunt Tulgar'ın katıldığı bir şöyleşi de gerçekleşti. Oldukça keyifli geçen bu söyleşide Tulgar o zaman ki film çekilme koşullarını efekt ve dekorlar için hangi yollara başvurduklarını ve çekilen sıkıntıları anlattı. Ayrıca filmle ilgili anılarından örnekler vererek bizlerden gelen soruları da içtenlikle yanıtladı.

İzlediğim 2. film ise daha eski bir kült yapım olan ''Drakula İstanbulda''.


Siyah-beyaz olan  Mehmet Muhtar'ın yönetmenliğini üstlendiği 1953 tarihli korku filminde, Kont Dracula'nın İstanbul'u ziyareti ve Türk Vampir Avcılarının onunla mücadelesini izledik. 

Festivalin her sene gerçekleşmesinin dileyerek tüm katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Sinemamızın 100.yılında, sinema tarihimizin bu kült ve hakikaten fantastik filmlerinin unutulmamasını diliyorum.

Müziğin Sihirbazları: Beethoven & Dvorak

Bilkent Senfoni Orkestrasının  6 Aralık akşamı şef Christian Vasquez yönetimindeki konserinde solist olarak Çellist Julian Steckel sahne aldı.


Programın ilk bölümünde orkestra solist Julain Steckel eşiliğinde A.Dvorak'ın Viyolensel Konçertosunu  seslendirdi.

Julain Steckel

Konserin ikinci yarısında benim de Beethoven'ın en sevdiğim senfonilerinden olan 6.Senfoni ''Pastoral'' icrası izledik orkestradan. Her zamanki gibi yine oldukça başarılı bir performans sergileyen orkestrada şef Vasquez'in yönetimi de oldukça dinamik ve enerjikti.

Christian Vasquez