29 Haziran 2012 Cuma

Su-Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları - Buket Uzuner


Yazarın yıllar önce bir arkadaşımın yoğun ısrarı üzerine ''Kumral Ada Mavi Tuna'' kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. O günden beri başka kitabını okuma fırsatım olmamıştı fakat bu kitap yeni çıktığında hemen aldım. Fakat araya giren kitaplar (Tess Gerritsen serisi özellikle) bu kitabı okumamı geciktirdi haliyle. En sonunda okudum ve şimdiden bir dörtleme olacağı söylenen serinin yeni kitabını bekliyorum. Son derece bizden bir hikaye, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve adetlerimiz, zengin folklörümüz ve fantastik öğeler. Ayrıca kitapta çok sık adı geçen Lawrence Block adlı polisiye yazarının bir kaç kitabını edinmeme de yol açtı.

Arka Kapaktan:

Buket Uzuner'in, bugün Anadolu'da yaşayan her kültürü derinden etkilemiş kadim Kamanlık (Şamanizm) geleneğinin dört unsuru olan SU, TOPRAK, HAVA, ATEŞ'ten ilham alarak yazdığı yeni romanı UYUMSUZ DEFNE KAMAN'IN MACERALARI dörtlemesinin ilk kitabı 'SU' çıktı!..

Gazeteci Defne Kaman bir yaz akşamı bindiği vapurda arkasında hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Onu aramakla görevli Komiser Ali Ümit ile arkadaşı Sahaf Semahat kendilerini aniden tuhaf olaylar ve esrarengiz semboller arasında bulurlar. Bir yandan kendi hayatlarını sakatlayan yasak ve tabulara rağmen ayakta kalmaya çalışırken, kayıp gazeteci Defne Kaman'ın peşinde nefes nefese bir maceraya sürüklenirler.

Buket Uzuner, SU romanında bütün canlı varlıkları eşit değerde kabul ederek doğayı ve yaşamı kutsayan kadim Türk geleneği Kamanlık'a (Şamanlık) selam ederken, okurları hem eko-feminist bir okumaya, hem de 1000 yıl önce Uygur harfleriyle ön-Türkçe yazılmış olduğu düşünülen (Mutluluk Bilgisi) KUTADGU BİLİG ŞİFRESİ ile zihin oyunlarına davet ediyor.


Kutadgu Bilig yazarı Yusuf Has Hacib'in;

"Aklın süsü dil, dilin süsü sözdür. Kişinin süsü yüz, yüzün süsü gözdür."

beyitiyle açılan romanın bir Kutadgu Bilig şifresi kitabı olarak da okumak olasıdır. Yazar, SU romanı yazarken yakından inceleme şansı bulduğu Kutadgu Bilig'in bilinen üç orijinal nüshasından ilkini Uygur harfleriyle Türkçe yazdığı düşünülen Yusuf Has Hacib ile bu önemli eseri 1947'de günümüz Türkçesine çeviren Prof. Reşit Rahmeti Arat'ı şükranla anıyor ve bugüne kadar Türkiye'de ve dünyada hak ettiği önemi ve sevgiyi göremeyen bu güzel eserin, romanda bir şifreler kitabıymış gibi kullanılmasıyla özellikle gençler arasında ilgi göreceğini umuyor.

"Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları", SU romanından sonra TOPRAK, HAVA ve ATEŞ ile devam edecektir.

20 Haziran 2012 Çarşamba

Love & Longing - Magdalena Kozená

Magdalena Kozena - Love And Longing


Daha önce de bir çok albümünü severek dinlediğim Çek Mezzo-soprano Magdalena Kozená 'nın son albümü. Sanatçıya bu albümünde ünlü şef  Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası eşlik etmiş. Albümde Ravel, Dvorak ve Mahler'in orkestral şarkılarını seslendiren sanatçının özellikle Ravel'in Şehrazad yorumu dinlemeye değer. Albüm bu aralar en sık dinlediğim albümlerin arasına girmeyi başardı.


Albümün Arka Kapağı -Şarkı Listesi

12 Haziran 2012 Salı

Prometheus

Alien serisiyle sinemada bir fenomene dönüşen yönetmen Ridley Scott bizleri bu sefer de Alien öncesine götürüyor. İnsanoğlunun yaratıcısını araması durumunu bu sefer daha da ileriye taşıyıp bizi yaratanları kim yarattı sorusunun cevabını arıyor. Yer yer klişe durumlara (klasik uzay yolculuğu mürettabatı ve haç kolye takan kadın araştırmacı vs.) başvursa da film özellikle görsel efektler açısından üst düzeyde. Filmi 3 boyutlu olarak geceyarısı seansında izlemek de ayrı bir keyifti. Okuduğum bazı yorumlarda filmin konusundaki saçma durumlara işaret edilmesine ise bu bir bilim-kurgu adı üzerinde, böyle bir filmde olanları mantıkla açıklayabilmek mümkün olabilir mi şeklinde cevap vermeden edemiyeceğim. Türün ve yönetmenin hayranları kaçırmasın. Benim içinse yaz sezonunda Amazing Spiderman ve The Dark Knight Rises öncesi iyi bir ısınma oldu diyebilirim.

7 Haziran 2012 Perşembe

Sultanı Öldürmek- Ahmet Ümit


Her ne kadar kitabı bir solukta okuyup bitirsem de yazmak için neden bu kadar bekledim bilmiyorum. Çok koyu bir Ahmet Ümit hayranı olarak kendisiyle ilk tanışıklığımız Patasana kitabıyla başlar. Daha sonra İstanbul Hatırası ile tekrardan zirve yapan ilgim yazarın neredeyse tüm kitaplarını alıp okumamla son bulmuştu ki buna harikulade çizimlere sahip Komiser Nevzat çizgi dizisi de dahil. Ve 2 yıllık bir beklmenin ardından elime aldığım kitabı dediğim gibi bir solukta bitirdim.Gerçi medyada o kadar çok yer aldı ki azıcık ilgili herkes konusunu az çok biliyordur. Yine bir cinayet fakat arka planda Fatih Sultan Mehmet dönemi, İstanbulun Fethi ve tarihin gizli kalmış, üzerinde tartışılan konuları yer alıyor. Romanın bazı bölümlerinde İstanbulun Fethi o kadar detaylı anlatılıyor ki adeta çok zevkli bir tarih dersi de almış oluyorsunuz. Zaten ilk baskısını 100.000 adet yaparak iddiasını ortaya koyan roman bu yılın açık ara en çok satan romanı olacak gibi duruyor.