29 Eylül 2015 Salı

Grayson Perry - “Küçük Farklılıkların Kibri”

CerModern'e gitmişken yine ilginç bir sergiyi daha gezme fırsatım oldu. British Council işbirliği ile gerçekleşen “Küçük Farklılıkların Kibri” adlı sergide, Grayson Perry’nin British Council koleksiyonda yer alan, 2 x 4 metre boyutundaki 6 duvar halısından oluşan serisi sergileniyordu.
 
 
 
İngiliz sanatçının tasarladığı ve Belçika'da özel olarak dokunan halıların görülebildiği sergide halılarda anlatılanlar da belirtilmiş. Fakat daha dikkatli incelendiğinde İngiliz kültürüne ait farklıklar ve çeşitli detaylar da göze çarpıyor.
 
Serginin tanıtım yazısından: ''Turner ve BAFTA ödüllü sanatçı Grayson Perry'nin "Küçük Farklılıkların Kibri" adlı sergisinde , Modern İngiliz yaşam tarzının dramını Rönesansvari ipuçlarıyla harmanlayarak yorumladığı zevk ve sınıfsal izlenimlerini yakın planımıza taşıyor.

Sergide yer alan “Kafeste Kavga Edenlerin Secdesi”, “Otoparkta Istırap”, “8 Numaralı Cennet Sokağından Kovulma”, “Bakire Anlaşmasının Tebliği (74 ‘Virgin’ Anlaşmasının Müjdesi”, “Üst Sınıf Çıkmazda” ve “#Ağıt” adlarını taşıyan Perry halıları, özel ve büyük boy halıların dokunduğu Flanders’da üretildi.

Küçük Farklılıkların Kibri sergisi, insanların birlikte yaşamayı, giymeyi, kulak vermeyi, okumayı seçtikleri şeylere yaptıkları duygusal yatırımı merkezine alıyor. Sergi, teması, İngiliz ressam William Hogarth’ın (1697-1764) “A Rake’s Progress/Bir Rake’nin Seyri (1733)” adlı çalışmasından ilham alınmış. Grayson Perry, kurmaca karakter Tim Rakewell’in hayatını, çocukluktan ergenliğe ve orta yaşlarındaki zamansız ölümüne kadar anlatıyor. Perry’nin “Küçük Farklılıkların Kibri” çalışması tarihteki sosyal değişiklik sürecini, bugünün ölçeğindeki insan karakterlerinin yaşam temeline taşıyor. Aynı zamanda sanatçı, Tim Rakewell’in hayatı üzerinden, Birleşik Krallıktaki toplumsal sınıfların öne çıkan özelliklerini ve estetik algılarını ortaya koyuyor.

Perry’yi günümüz eleştirmenleri, kısaca “Çağdaş Hayatın Vakanüvisi” olarak tanımlıyor. Sanatçı, sosyal yetişme tarzımızın estetik zevklerimizi nasıl etkilediğini ve çevremizin bu kadar güçlü bir biçimde bizleri nasıl tanımlayabildiğini sorgulamamızı sağlamaktadır. ''
Sergi 11 Eylül - 08 Kasım 2015 tarihlerinde gezilebilir.

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder