19 Aralık 2012 Çarşamba

Don Giovanni

Geçen akşam Ankara Devlet Oprea ve Balesince bu sezon son temsili sergilenen Don Giovanni operasına gittim. Mozart (1756-1791)'ın , Alman ozan/besteci Hoffmann (1776-1822)'ın, "operaların operası" diye övdüğü, doyulmaz güzellikte ses dantelleriyle dokunmuş anıtsal eseri "Don Giovanni"yi Yekta Kara yönetiminde sahneledi.

Mozart'ın, "Don Giovanni"yi Lorenzo Da Ponte'nin librettosundan notalara döktüğünü, ilk kez 29 Ekim 1787'de Prag'da ve 1956 yılında da Türkiye'de (Ankara) ilk kez sahnelendiğini bilgi dağarcığınız için anımsattıktan sonra oyuna bakalım.



Yapıtın konusu, İspanya'da 1780'li yılları kapsamakta... Yüzünde maskesiyle maceradan maceraya koşan Don Giovanni, bu uğurda Commendatore (Mithat Karakelle)'nin katili olur. Ölen adamın kızı Donna Anna, babasının cesediyle karşılaşınca sözlüsü Don Ottavio'ya intikam için ant içirir. Gerçek kimliğini sürekli saklayan Don Giovanni, yeni maceralar, yeni kurguladığı oyunlar içinde kadınlarla ilişkisini sürdürmektedir. Kendisine yardımcı olan uşağı Leporello yaşananları içine sindiremese de, efendisinin verdiği altınlarla onun maceralarına ortak olur ve Don Giovanni, beklenen sona bilerek isteyerek, bir serüvenden diğerine atlayıp sıçrayarak koşar.

Oyundaki roller:

Don Giovanni :Serkan Kocadere
Donna Anna: Feryal Türkoğlu
Don Ottavio : Şenol Talınlı
Il Commendatore : Savaş Gençtürk
Donna Elvira : Esin Talınlı
Leporello : Sabri Karabudak
Zerlina: Ezgi Yılıdırm
Masetto: Beran Sertkaya.


 Genel olarak beğendiğim bir oyun oldu.Her ne kadar fiziki şartlar nedeniyle yurtdışındaki kadar büyük prodüksiyonlar olmasa da ses kalitesi olarak başarılı oyuncularımız var. Özellikle Esin Talınlı hakikaten bana göre eşsiz bir ses.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder