7 Mart 2016 Pazartesi

Ivo Pogorelich Resitali

27 Şubat akşamı Ankara Piyano Festivali kapsamında dünyaca ünlü piyanist Ivo Pogorelich'i izledim.


''Kelimeleri cılız, soluk, kifayetsiz kılacak bir virtüöz!

The New York Times’ın hakkında “tek kişilik orkestra” yorumu yaptığı Pogorelich, 1978'de İtalya'daki Casagrande Yarışması'nda, 1980'de Montreal Uluslararası Müzik Yarışması'nda birinci oldu, ancak asıl şöhreti bir yıl sonra kazanamadığı yarışmayla yakaladı. Chopin Müzik Yarışması'nın ikinci turunda elenen Pogorelich, bu karar yüzünden günümüzün en büyük piyanistlerinden Martha Argerich’in jüri üyeliğinden çekilmesi  ve "Pogorelich bir dahidir" sözleriyle manşetlere çıktı. Sadece bir yıl sonra sanatçı, Deutsche Gramaphon'la anlaşma imzaladı ilk CD'si üç günde 100 bin adet satıldı.

Müzikal çalışmalarının yanı sıra sosyal sorumluluk faaliyetleriyle dikkat çeken Pogorelich, 1986 yılında Hırvatistan’da sanat dünyasına genç yetenekleri tanıtmak amacıyla bir fon kurdu. 1988 yılında UNESCO’nun “İyi Niyet Elçisi” unvanına layık görülen ilk klasik müzik sanatçısı olan Pogorelich, Saraybosna’daki savaşzedeler için bir hastane ve tıbbi destek sağlamak amacıyla kurduğu fon ve verdiği yardım konserleriyle, yaşananlara kayıtsız kalınamayacağı mesajını verdi.

Ivo Pogorelich, 1982 yılından bu yana Deutsche Grammophon etiketiyle, aralarında Mozart’ın piyano sonatları, Bach’ın süitleri, Liszt ve Scriabin’in piyano sonatları ile Çaykovski’nin 1 numaralı Piyano Konçertosu’nun da bulunduğu onbeşin üzerinde albüm yayınladı. Sanatçının yıllar önce Rachmaninov’un 2 numaralı Piyano Konçertosu'na temposunu düşürerek yaptığı elli dakikalık yorum, Avrupalı tutucu müzik eleştirmenlerinin tepkisini çekmiş, Amerikalı eleştirmenler tarafından ise ayakta alkışlanmıştı.

Uzun bir aranın ardından 2007 yılında Varşova’da verdiği resitalle, özlediği sahneye dönen Pogorelich,  2008/2009 sezonunda Lizbon, Atina, Monte Carlo, Amsterdam, Milano, Roma, Tel Aviv, Paris ve Viyana başta olmak üzere pek çok şehirde konserler verdi. Birlikte konser verdiği orkestralar arasında Berlin Filarmoni,  Viyana Filarmoni, Chicago Senfoni ve Boston Senfoni bulunan sanatçı, resitallerinin yanı sıra Viyana Filarmoni Orkestrası ile Avrupa’da konserler vermeye de devam ediyor.

Müzikal dehasını derin duyarlılığı ve üstün tekniğiyle birleştiren Ivo Pogorelich’in seslendireceği resital, Ankaralı klasik müzik severlerin nefesini keseceğe benziyor.''


Resital Programı:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonata in F Major, Op. 54
Robert Schumann (1810-1856)
Toccata in C Major, Op. 7
Claude Debussy (1862-1918)
Suite „Pour le piano“
Enrique Granados (1867-1916)
Three spanish dances, n° 4, 5 & 9
Sergej Rachmaninoff (1873-1943)
Moments musicaux (6), Op. 16


Hakikaten soluksuz dinlediğimiz sanatçı bis yapmasa da konser sonrası albüm imzasına katılarak bu geceden bize küçük bir hatıra kalmasını sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder