9 Ocak 2013 Çarşamba

Göldeki Kadın (Lady In The Lake)

Raymond Chandler serisinin Everest Yayınlarından çıkan 4.kitabı olan Göldeki Kadın, dedektifimiz Philip Marlowe'un bir başka macerasına odaklanıyor. Kayıp eşini arayan bir işadamı ve kadını ararken yolu dağdaki bir göl evine düşen dedektifimiz. Burada gölde bulduğu bir kadın cesedi sonucu karışan olaylar.
Tarzına aşina hale geldiğim Raymond Chandler'ın ayrıntılı tariflerle ve eşsiz benzetmelerle süslü bu kitabı  zevkle okunuyor.

Göldeki Kadın - Raymond Chandler
Tabi kitabı okuyunca merak edip uyarlama filminin olduğunu öğrenince dün akşam büyük bir zevkle bu siyah beyaz filmi de izledim. Film 1947 yapımı ve Robert Montgomery hem yönetmen hem de baş rolde. Filmin bir özelliği baş rolde olmasına rağmen Montgomery filmde çok az görünüyor çünkü kamera sanki başrol oyuncusunun gözünden olayları bize yansıtıyor. O zaman bu açıdan biraz yenilikçi bir film olarak da kabul edilmiş. Bu eski filmlerde en çok sevdiğim şey seslendirmeler ve arkadan gelen hışırtılı ses. 




Fromsett rolündeki Audrey Totter oldukça başarılıydı. Özellikle bu teknikle çekilmiş bir filmde bu tarzda oynamak zordur ama hakkını vermiş o yıllar için.

Adrienne Fromsett rolünde Audrey Totter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder